Autor |
Wiadomość |
Satanael
AoD
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany:
Nie 1:34, 15 Kwi 2007 |
|
Temat cokolwiek nietypowy jak na to czym sie tu zajmujemy ale właśnie nas też dotyczy. Chodzi o kleszcze. Cholery już atakują. Ja właśnie sobie jednego wyciągnąłem, którego musiałem załapać po dzisiejszej strzelance na ERG'u.
W związku z tym, że nasze strzelanki w 90% są organizowane w lasach zaczynam się zastanawiać czy nie zaszczepić się przeciwko boreliozie. Lepiej sie zaszczepić niż potem leczyć skutki, które mogą być bardzo poważne, wliczając to w skrajnych wypadkach nawet śmierć. Wie ktoś może ile taka szczepionka może kosztować?
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
kazik
40 Armia
|
Wysłany:
Nie 2:43, 15 Kwi 2007 |
|
nie ma szczepienia na boreliozę
jest szczepienie na to tamto no, zapalenie jakieś
|
|
|
|
|
Scarecrow
Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany:
Nie 4:04, 15 Kwi 2007 |
|
Pewnie i tak mi większośc nie uwierzy ale w swoim (zaszczanym ) życiu miałem kilkanaście jak nie kilkadziesiąt kleszczy i jakoś żyje i nigdy nawet gorączki nie miałem ale wiem wiem różni ludzie różne organizmy. Chodzi mi po prostu o to że nie mozna robić paniki (jesli ktokolwiek ja robi) z czegoś co nie jest aż tak przerażające
PS. A swoją droga to o kleszczach (w intymnnych miejscach naszego pięknego ciałka) Marvell może cusik powiedzieć
|
|
|
|
|
kazik
40 Armia
|
Wysłany:
Nie 11:19, 15 Kwi 2007 |
|
poczytaj o boreliozie, to może zmienisz nastawienie
|
|
|
|
|
Anka
|
Wysłany:
Nie 13:11, 15 Kwi 2007 |
|
No własnie...zapytajcie Marveela, bo on usunął kleszcza z penisa albo penisa z kleszcza (pewnie do dziś nie wiadomo co wtedy usunął)
|
|
|
|
|
Kosmo
3rd SAF
|
Wysłany:
Nie 13:44, 15 Kwi 2007 |
|
Na śląsku kleszcze nie przenoszą boreliozy. Ale odkleszczowe zapalenie opon mózgowych przenosi każdy kleszcz. Moja mama jest pielęgniarką jak się z nią pogodzę (figting był ) to wypytam co i jak. A sposoby na kleszcze (i komary) jakie sprawdzałem na moim ciele i te które działały:
-witamina B - działa tylko trzeba by zacząć już brać żeby za miesiąc dopiero czuć jako takie skutki pozytywne
-Off dla dzieci - działa
-spirytus - nie zauważyłem różnicy
W życiu miałem w sumie tylko 2 kleszcze 1 na grzybach złapany a 2 na wycieczce rowerowej.
|
|
|
|
|
kazik
40 Armia
|
Wysłany:
Nie 13:57, 15 Kwi 2007 |
|
Cytat: |
Na śląsku kleszcze nie przenoszą boreliozy. |
Ciekawe, bo mój teść był chory na boreliozę.
|
|
|
|
|
Kosmo
3rd SAF
|
Wysłany:
Nie 16:30, 15 Kwi 2007 |
|
Nie przenoszą tak często jak na mazurach. Faktycznie trochę skłamałem zdarzają się przypadki ale na Warmii i Mazurach najczęściej to występuje. Każdy kleszcz z tego wynika może przenieść boreliozę. Mój błąd sorki.
|
|
|
|
|
Pepe
|
Wysłany:
Nie 17:30, 15 Kwi 2007 |
|
Te kleszcze to w ogóle dziwna sprawa :/ Miałem usuwanego kleszcza przez profesjonalny personel medyczny, a miałem ślad po nim chyba z rok Tak naokoło takie zaczerwienienie. Żadne badania nic nie wykazały, a któregoś dnia to po prostu zeszło
|
|
|
|
|
marek
|
Wysłany:
Nie 19:36, 15 Kwi 2007 |
|
Ja mam do dziś blizne po kleszczu którego złapałem jakieś 4 lata temu.
A co to sposobu na kleszcze to wbrew pozorom najskuteczniejsze jest przyjmowanie witamin
|
|
|
|
|
Krulik
1 BDSZ
|
Wysłany:
Nie 22:56, 15 Kwi 2007 |
|
szczepionka to koszt ok. 30-40zl, warto
|
|
|
|
|
Satanael
AoD
|
Wysłany:
Nie 22:58, 15 Kwi 2007 |
|
W końcu jakaś konkretna odpowiedź. Bede sie musiał wybrać do mojego ośrodka zdrowia i sie popytać co i jak. Może się zaszczepię.
|
|
|
|
|
Krulik
1 BDSZ
|
Wysłany:
Nie 23:00, 15 Kwi 2007 |
|
Ja też się zaszczepię przezorności nigdy za wiele
@ miło że mogłem pomóc
|
|
|
|
|
TOM
3rd SAF
|
Wysłany:
Pon 12:42, 16 Kwi 2007 |
|
Kaczor napisał: |
Pewnie i tak mi większośc nie uwierzy ale w swoim (zaszczanym ) życiu miałem kilkanaście jak nie kilkadziesiąt kleszczy i jakoś żyje i nigdy nawet gorączki nie miałem ale wiem wiem różni ludzie różne organizmy. Chodzi mi po prostu o to że nie mozna robić paniki (jesli ktokolwiek ja robi) z czegoś co nie jest aż tak przerażające
PS. A swoją droga to o kleszczach (w intymnnych miejscach naszego pięknego ciałka) Marvell może cusik powiedzieć |
Tak jak powiedział kazik... powtórzę - poczytaj o boreliozie... a dowiesz się, że choroba może wystąpić po kilku a nawet kilkunastu latach(w przypadku ostatniego stadium choroby tj. 3 etap) czyli w sytuacji, w której już dawno zapomnisz, że byłeś poczęstunkiem dla kleszcza. Nie chodzi o sianie paniki ale o najwyraźniej Twój brak wiedzy na temat tej choroby. Objawy i uciążliwość w zdiagnozowaniu oraz czasem wieloletnie leczenie to tylko niektóre problemy. Zdarzają się też przypadki śmiertelne(choć jedni twierdzą, że na to się nie umiera to jednak pewien polski znany [link widoczny dla zalogowanych] przypłacił życiem spotkanie z kleszczem).
W tamtym roku miałem dwa razy kleszcza... raz na ERGU a raz z Pasterniaka z Krakowa przywiozłem - się mu cholera podróżować zachciało...
Co do zapalenia czegoś tam to nazywa się to "odkleszczowe zapalenie mózgu"
A tak poza tym z tego co czytałem w wielu źródłach w internecie i nie tylko to kleszcze roznoszą więcej chorób niż wszystkie pozostałe owady razem wzięte. I to nie jest moje stwierdzenie tylko przeczytane w niejednym z opracowań tego tematu w sieci. I nie mam tu na myśli opracowań typu blog jakiegoś gimnazjalisty czy licealisty
oto cytat z jednego z opracowań:
Okres wylęgania boreliozy z Lyme, objawiającej się w postaci rumienia wędrującego, wynosi przeciętnie od 3 do 30 dni. Jednak w przypadku braku EM inne objawy wczesnego stadium zakażenia mogą wystąpić po wielu miesiącach, a stadium późnego nawet po kilku latach. |
Nie mówie tego po to aby straszyć czy siać panikę ale po to aby mieć świadomość zagrożeń gdyż tak jak zauważono wcześniej, większość czasu na strzelankach to lasy i dlatego należy jakiś minimum wiedzy posiadać, że nie wspomnę o tym, że nie rozsądne jest latanie w krótkich rękawach
Choć czytałem, że kleszcza można złapać także na trawniku pod blokiem.
- Kiedyś uważano, że tą chorobą zakażają tylko kleszcze w województwach opolskim, białostockim czy niektórych województwach północnych. Według najświeższych badań ponad 40 proc. kleszczy, występujących także w aglomeracji śląskiej, także w miejskich parkach, czy ogrodach działkowych, zakażonych jest boreliozą. Pokąsanie może być ryzykowne dla zdrowia
- Przeciwko tej groźnej chorobie nie da się zaszczepić. Szczepionki są wyłącznie przeciwko kleszczowemu zapaleniu mózgu - wyjaśnia dr n. med. Lucjan Kępa, po. ordynatora w Szpitalu Obserwacyjno-Zakaźnym w Bytomiu, specjalizującym się w leczeniu pacjentów z boreliozą. |
EDIT:
Z tego co czytałem to na bolerioze nie ma szczepionki, mimo prowadzonych intensywnych prac nad nią w wielu krajach do tej pory nie udało się takowej stworzyć.
Na kleszczowe zapalenie mózgu można się zaszczepić i z tego co przeczytałem w sieci to szczepienie jest trzy-etapowe, które łącznie może trwa prawie rok.
Więcej nie pisze bo wszystko można zaleźć w sieci. W internecie jest bardzo dużo stron na temat tych chorób.
to tyle ....
pozdrawiam
|
|
|
|
|
Bloody
Łyse węże
|
Wysłany:
Wto 0:42, 17 Kwi 2007 |
|
Zawsze można przed strzelanką używać jakiś srodków odpędzających. Na Tornado przez parę dni biegało się po lesie i były miejsca w którym spadały na człowieka niczym alianci w normandii. Z powodu upałów biegałem w krótkim rękawie, ale ani jednego kleszcza nie miałem, spadały mi na ręce, lecz żaden się nie wgryzł, tak jakby mu nie smakowało . Szczepionka dobra rzecz, lecz OFF to też dobra alternatywa.
|
|
|
|
|
|